my buddies ! :)

Thursday, August 26, 2010

miss my besties..


EVA LAILATUN NISA BINTI FATDILLAH n NOOR SYAHIDATUL FATIMY BINTI NORDIN.. anda yg pling hebadd yg pnah saia knl.. saia rindu anda b'dua.. really2 miss korg..

hurm, w'pon korg still sme skola ngn aku, aku ttap miss korg.. aku na cm dlu.. kte sme2, s'klas, dok sme2.. stiap mse.. ta mcm skunk.. sume laen2 klas.. eva 4n1, tmy 4n2 n aku 4a1.. arghh!!! aku tension tawu..

dlu, korg la tmpt aku ngadu sume'y.. skunk?? mmg la kdg2 kte lpak ssme.. tp, ta ckop.. aku rndu sgt2 sme korg weyy.. na cm dlu.. huhu.. skunk pon, msing2 da rpat ngn org laen.. aku jelez tawu.. hee.. kte pon jrang lpak sme2 kt uma aku.. da form4 nie mkin bz ken?? aku phm..

cme, aku na korg tawu, aku appreciate sgt2 our frenship nie.. korg de best okay.. syg korg ktat2.. w'pon aku de kwn laen, korg ttap yg pling hebadd la.. tade p'gnti okay.. korg sntiase dlm aty aku.. ta pnah ilg.. tp, aku ta tawu la pe prasaan korg.. yela, aku nie ken ske susakn korg.. aku seda.. huhu..

aku miss gler na sembang2, gosip2, gado2, nngis2 n mcm2 lagy la ngn korg.. dlu kte cmtuh ken?? everytink kte ssme.. b'tige.. w'pon aku pnah gado ngn eva smpai ta b'tego b'bln2.. haha.. lwak doh.. tp, e2 la yg sweet'y dlm frenship kte.. n aku pon pnah tacin sme tmy.. yela.. die tlis kat diary die tuh.. hampeh btol.. haha.. tp, tape.. sume tuh memory kte ken?? never ever forget it, okay frenz..

korg tawu ta, aku ta tawu npe aty aku asek ta tenang je skunk nie.. knpe la byk sgt masalah2 yg de kt skeliling aku nie.. aku 10syen weyy.. sbb tuh skunk aku asek t'ingt kt korg.. t'ingt p'gaulan kte dlu.. kte sntiase hepi ken?? jarg sgt de problems.. tp, skunk nie.. aku rse ary2 aku de problem.. dok dlm klas pon, aku ta tenang.. ta besh lgsg.. boring weyy.. kalo dlu, kte la yg wat kecoh dlm klas en?? arghh!!! miss that tyme damn much !!!

skunk nie, bkn kte ta bley rpat.. tp, yela.. msing2 de komitmen sndri ken?? aku phm.. cme, aku na kte sume sntiase ingt our frenship.. i scared if i lost both of u.. korg de besh okay.. skunk bru aku sdar.. dlu, tyme korg de kt dpn mte, sntiase de kt sbla aku, aku jarg hrgai korg.. aku slalu wat korg sakett aty n mcm2 la.. korg tawu ken prangai aku?? huhu... tp skunk, bile korg da mkin jaoh, tade lgy kt sbla aku tyme dlm klas or kt mmne je la, aku rse sdey.. mcm lost sumtink.. ade kkurangn dlm idop aku..

bile aku pk blk, bru aku sdar.. rpe'y korg la kkurangn dlm idop aku tuh.. korg everytink bg aku okay.. syg gler kt korg.. w'pon stu ary nnt korg b'jye.. n da dpt pe yg korg na, jgn lpe aku okay.. ADIRA ATHIKA BINTI MAD NASIR.. n aku na korg tawu.. aku SAYANG sgt2 kt korg b'dua.. FRENZ 4 EVER okay.. BFF..

info : korg tawu, aku nngis tyme tlis post nie.. tatau npe aku tacin sgt ari nie.. tgh lap air mate nie weyy.. haha.. syg korg tawu.. korg VIP DIHATI AKU !!

Tuesday, August 24, 2010

bestie again..

post nie utk ko bestie..

hurm, aku tlis post nie bkn na mngate or saketkn aty ko, okay.. act, aku tatau na wt cmne lgy.. kdg2 aku pk, lbey baek aku ckp dgn ko scare face to face.. tp ntah la.. bkn aku ta brani, cme aku tkot bnde laen yg akn kuar... yela, ta smpai aty na ckp bnde sbna..

kalo ikotkn aty nie, aku na ko tawu sume p'dpt n pndngn aku tntg idop ko skunk.. tp, aku ta smpai aty na ckp... so, bia la aku tlis kt cni then ko bce.. lbey mudah..

sriusly, aku bkn na renggangkn hbngn aku ngn ko.. aku bkn sngaje tanak b'tego ngn ko kt skola.. aku mntk maap sgt2.. myb ko bosan ken?? sowi beb..

beb, ape mtlamat idop ko?? msty ko kte, aku nie mnyebok coz ske sgt msok cmpor dlm hal ko.. tp, kalo aku ta msok cmpor, ko takan sedar.. mgkin bg ko, pe yg ko wat skunk nie sume'y btol.. tp, pnah ta ko pk pe tggapan org laen t'hdap ko??

ergh !!! susa'y aku na ckp tros trg.. aku tkot ko tanak kwn sme aku lgy.. tp, aku kne ckp.. w'pon ko tanak dgr.. bia la aku tlis bnde nie.. n kalo ko ta ske, ko tkan je (x) kt ats tuh.. tayah bce blog aku lgy.. aku ta kesahh..

okay, aku tawu mcm2 yg ko pk skunk nie.. aku tawu ko tension dgn sume bnde yg jdy dlm idop ko skunk.. dgn sikap ma ko, ayh ko.. diorg ta bg ko wat e2, wat ini.. ko ta bebas ken?? aku phm pe yg ko rse.. aku tawu ko na cm dlu.. bebas utk wat ape je yg ko ske..

tp, ko sedar ta npe ma n ayh ko wat cmtuh?? sbb diorg syg ko.. diorg tanak mse dpn ko musnah.. mmg la ko pk pe yg ko wat skunk nie is a small matter.. tp, parents ko msty na yg t'baet utk ko ken??

aku ta rse tndakan ko utk ponteng n g uma **** stu tndakan yg btol.. plesz la weyy.. aku tawu ko syg die.. ko tanak die sala phm dgn cite2 yg die dgr tuh.. aku tawu.. tp, ko ta ptot b'tndak sejauh tuh.. pk la weyy, cmne kalo ma ko tawu?? sblom nie pon pnah kantoi psl fon, takan ko na kntoi psl bnde nie plak..

mgkin ko pk, ma ko takan tawu kalo tade org yg bkak mlut.. ko sure tade org nmpk ko?? sure ke?? hurm, aku tatau na ckp cmne weyy.. tp, ape yg wat aku tanak b'tego ngn ko kt skowl ialah sbb tndakan ko tuh.. act, psl fon tuh pon aku tanak tlg ko sbna'y.. tp, bile pk blk ko nie mmber aku.. ta sala aku tlg..

tp, mkin lme mkin lbey2.. plesz weyy.. jgn wat aku nyesal kwn sme ko.. aku syg ko.. ko msih de pluang utk b'ubah.. aku ta mntk ko clash ngn **** tp ckop la ko ubah care idop ko..

bg aku, lbey baek ko ikot ckp ma ko.. kalo ma ko kte tayah gne fon, tayah la pkai fon.. kalo ma ko ta bg ko jmpe ****, tayah la ko jmpe die.. jgn tpu ma ko lgy.. aku tawu nie sume hal ko.. msty ko ta ske aku msok cmpor ken?? sori la weyy.. sbb aku da crite kt sni.. hopefully, ko ta mara aku.. aku n kwn2 kte yg laen cume na ko yg dlu.. ko de mse lgy utk ubah dri ko.. jgn smpai ko nyesal d kemudian ary beb..

aku syg ko n tade niat na saketkn aty ko !!! :DD

result !!!


ahha!!! last week ken penilaian kurikulum (PK) 2.. so, mggu nie dpt result la.. huhu..

stakat nie da dpt bm, +science, ekonomi, bi, ngn sej je.. HOHO..

tp ken, ckop la... amat m'ngecewakn.. haha.. yela, tyme na exam ary tuh tanak study.. da dpt result bru la na sdey2.. (sdey ke??) hipokrit ja tuh.. LOL

erm, bm tuh pon ckop2 mkn je.. dpt A- .. ok la.. drpd ta dpt A lgsg.. bek tayah jd owg melayu ken.. bhase sndri pon ta bley score.. wat malu ja.. hahaha...

yg len2 pon, ok2 je.. tade A lgy kot.. B n C byk la.. tp ken, nseb bek +science aku ta failed.. da la susa.. sume psl eksperimen.. aku da la lmah bab tuh.. haha.. result plak, juz nyawa2 ikan je.. haha.. hmpir2 na tggelam gak la.. tp, dpt d'slamatkn lgy.. hee..

skunk nie, aku juz cuak na dpt paper addmath ja.. hahaha.. kompom la failed.. cme, tatau la dpt 3, 4, 5, 6, 10 or bpe mrkh.. ngeehehe... redha je la.. cm ta bese plak ken..

s'laen psl exam nie, byk sbna'y aku na cite.. mcm2 bnde jdy.. tp, bile pk blk, bek tayah tlis kt sni.. ta pasal2 t, de owg tacin sme aku.. huhu.. so, lbey baek smpn dlm aty ja.. tade org tawu.. ken3?? :DD

Saturday, August 21, 2010

dia milikku.. s/t cinta kirana



semula ku tak tahu
engkau juga kan ingin memilikinya
bukankah ku lebih dulu
bila engkau temanku
sebaiknya tak mengganggu

dia untukku, bukan untukmu
dia milikku, bukan milikmu
pergilah kamu, jangan kau ganggu
biarkan aku mendekatinya

kamu tak akan mungkin mendapatkannya
karena dia berikan aku pertanda cinta
janganlah kamu banyak bermimpi, oooh
dia untuk aku

bukankah belum pasti
kamu juga kan jadi dengan dirinya
dia yang menentukan
apa yang akan terjadi
tak usah mengaturku

dia untukku, bukan untukmu
dia milikku, bukan milikmu
lihatlah nanti, lihatlah saja
biarkan aku mendekatinya

kamu tak akan mungkin mendapatkannya
karena dia berikan aku pertanda juga
janganlah kamu banyak bermimpi, oooh
kusarankan engkau mundur saja, ooo

dia untuk aku
bukan, dia untuk aku

okay.. settle la..

hurm, hani fazira ade anta post kt fb aku.. korg bce la bwh nie..

ada smbung nye , post ni yg first . .

assalamualaikum adira athika .

ko jugak yg ckp ngn aku pas kawan2 aku 'sound' ko ritu ,
anggap bende ni da settle . fine. aku anggap da settle .
aku ta kaco ko n kawan aku pn da ta sound ko lpas tu kan?
tp npe kawan ko pulak pegy cmnt post 'best moment' kt wall mirul tu ? yg ko cmnt ngn kawan ko pasal rancang2 kt skola kt wall ko tu ,
utk kawan2 aku kan ? stop it la dira . please . ko jugak ckp anggap bende ni da settle .
tp ape ? ko still rancang2 na gaduh kan ? dira , aku ngn kawan2 aku ta pna pn rancang na gaduh ngn ko .


ni yg second . .

n utk pengetahuan ko , aku tak tokok tmbah cite pon(berdsarkan ape yg ko tuleh
kt blog ko) kawan2 aku sndri tgk blog ko ,kebanyakan nye pasal mirul . so ko ta
bole la ckp aku tokok tmbh cite sbb ko sndri yg buad blog tu .

lg satu , law btol la ko anggap bnde ni settle npe perlu ko na cite satu dunia
pasal ni ? oke , aku tahu ko byk pengaruh , sume org kawan ko , tp tak perlu ko
cite kt sume org kan ? demi Allah kawan2 aku yg tahu pasal ni cuma Nurrakin Auni My , Keindahan Yang Sempurna , Aan Afiqah . aku taw msty ko ckp "spe suh ko takde kawan?" oke. mungkin aku tak femes mcm ko , tp ko tak perlu
na cite pasal ni kt sume org kan ?


ni yg third . .

n aku baca ada satu post kt blog ko ckp "pastuh, ko pon diam je..
m'nyepikn dri.. s'olah2 m'iyekn pe yg diorg da wat kt aku?? helo !!! bestie ke
cmtuh?? ko mmg da laen la.." utk mirul kan ? juz na ko tahu mirul beruba
dgn ko ke ape tu kehendak dea taw . jgn pulak pk aku da basuh otak mirul.
msty ko kta "terase ke?" mmg aku trase n ma aku ckp seelok nye jgn bia org
pk buruk pasal bnde yg kite tak buad sbb nnty akn timbul fitnah . so aku taknak kite sume ni dlm fitnah .
aku hormat ko dira . ko pna ta tgk aku dgn kawan2 aku buad status pasal ko n
kawan2 ko ? ta pna skali pn kan ? tp ko ? npe status ko n dlm cmnt2 ko dok ckp
pasal aku ngn kawan2 aku ? tolong la hormat aku jugak dira . ta payah la buad
status o tuleh dalam blog pasal aku n kawan2 aku . msty ko ckp "my blog
is my personal" aku tahu . tp tlg weyh jgn tuleh da . aku mnx ko hormat aku .


ni yg fourth . .

n last na ckp sorry sbb byk copy ape yg ko tulih kt blog ko . aku wt
sume ni sbb aku taknak kite gaduh da . taknk kite musuh2 . aku tahu ko
sket haty , aku pn saket haty jugak . tp sudah laa tu . aku mnx maaf
sgt2 ngn ko dira . kalau ko taknak mnx maaf dgn aku o kawan2 aku pn tape
. tu terpulang pd ko . n lps ni aku harap kite tak payah gaduh da la .
aku pn da ckp dgn kawan aku lps ni jgn usik ko ngn kawan2 ko dah . dorg
kta oke . oke . stop la smpai sni . tade faedah pn kite gdo . thn dpn
kite sume ni na spm . mcm mne na berkat kan law kite musuh sme sndri .
kte sume na bejaye kan ? so , suda la yeh . pjg sgt ape yg aku ckp ni .
assalamualaikum kawan :)

okay la.. ko na ktorg sume aggap bnde nie sttle?? okay.. kre settle eyh.. but, make sure ko n kwn2 ko tuh ta wat hal lgy okay.. aku akn baek ngn org yg baek ngn aku.. sriusly, aku ta mara or b'musuh ngn ko ieya... tp, aku saket aty bile kwn ko yg t'lbey2 sound aku.. sori la..

n aku bkn ego sgt utk ta mntk maap kt ko.. aku mntk maap sgt2 kt ko n meyrol.. sory okay.. hopefully, tade dndam dlm aty kte.. :))

Thursday, August 19, 2010

ka0 da bgos ke???


heyy pompuan, ka0 da bgos sgt ke na ckp pompuan2 klang cmtuh??tmpt ko tuh da bgos sgt eyh??ala, at least dr tmpt aku na g KL ta smpai sejam pon.. aku pnye tmpt lgy bndar dr tmpt ko..

tmpt ko tuh?? da la jauh dr bndar.. bngunan2 lme je yg de.. so, tayah bgge la weyy..

mne tmpt ko hang out?? gmpakz sgt ke?? pnah g pavi, mid, sunway, mines?? stakat jusco2 kt tmpt ko tuh, tayah blagak la weyy.. sah !! ko sbna'y yg kmpg.. ta sdar dri btol !!

tayah la na ktuk2 tmpt org kalo tmpt sndri lgy trok.. ta tawu malu ke??


lgy stu hal, perlu ke ko ckp bnde ats nie?? sbna'y ko tuh yg m'nokok tmbah cite.. ko ta tawu hal sbna tp ko na nyibok hal aku apsal??

ape yg bestie ko tuh cite kt ko?? btol ke pe yg die cite?? o die yg m'nokok tmbh cite sbna'y?? korg nie mmg ta tawu malu la.. sebok hal org..

ko ingt bestie ko tuh cple smpai kawen ke?? smpai maty?? haha.. 10% je kott.. so, tayah over sgt.. ta psl2 t, korg sume yg nyesal.. cple smpai over2, last2 t jd msuh.. msing2 mngutuk ssme sndri..

korg pk la kisah2 korg yg sblom nie.. lpas korg clash, msty korg ta bley na b'kwn baek ken?? msty gado pnye.. lpas tuh t, cple olok2 ngn org laen.. ala.. bodobodo.. :PP

kalo korg da bce sume nie, tayah la na copy2 pe yg aku tlis then paste kt status2 kt fb tuh.. tayah la weyy.. prangai ko tuh amat childish.. ngok !!

Wednesday, August 18, 2010

cinta vs suka



Di hadapan orang yang kita cinta, hati kita akan berdegup kencang.
Tapi di depan orang yang kita suka, hati kita akan gembira.

Di depan orang yang kita cinta, musim sentiasa berbunga-bunga.
Di depan orang yang kita suka, musim itu cuma berangin sahaja.

Jikalau kita lihat di dalam mata orang yang kita cinta, kita akan kaku.
Jikalau kita melihat mata orang yang kita suka, kita akan tersenyum.

Di depan orang yang kita cinta, lidah kelu untuk berkata-kata.
Di depan orang yang kita suka, lidah bebas berkata apa sahaja.

Di depan orang yang kita cinta, kita menjadi malu.
Di depan orang yang kita suka, kita akan tunjukkan imej yang sebenar.

Kita tidak boleh merenung mata orang yang kita cinta.
Tapi kita selalu merenung mata orang yang kita suka.

Bila orang yang kita cinta menangis, kita akan turut menangis.
Bila orang yang kita suka menangis, kita akan membuat dia gembira.

Perasaan cinta bermula dari kata.
Perasaan suka bermula dari telinga.

Jadi, jikalau kita berhenti menyukai seseorang yang kita suka. Umpama kita membuang telinga kita. Tapi jika kita cuba menutup mata. Cinta berbuah menjadi airmata. Setiap orang akan mengalami ini dalam hidup mereka.

Tuesday, August 17, 2010

nothing kott..

ahha!!! skunk nie mcm2 artikel aku post kt blog nie.. haha.. cm best ken.. so,msokkn je la..

erm, act boring gler doh.. tatau na wtpe.. tnsion je..

skunk nga ujian2.. tp ta study pon.. da smpai skola t, bru study.. hee.. pe la aku nie ken..

psl msalah yg aku cite sblom nie, anggap da sttle je la.. mls na pk psl diorg tuh.. buang mse je.. lntak korg la.. pndai2 na idop.. huhu..

aku ta msok cmpor dlm idop korg.. so, korg pon jgn sebok2 dlm hal idop aku.. ta rugi la tade kwn cm korg tuh.. :PP

kalo pk psl diorg tuh, mmg aku emo gler.. yela, bnde kcik na bsrkn.. mmber2 diorg tuh la yg lbey2.. huh!!!

pastuh, ko pon diam je.. m'nyepikn dri.. s'olah2 m'iyekn pe yg diorg da wat kt aku?? helo !!! bestie ke cmtuh?? ko mmg da laen la..

manusia mmg akn b'ubah bile die da cple eyh?? haha.. aku ta pnah tawu plak.. haish!!! whatever la...

so, yg pntg, korg sume hepi.. hahahah...

k la.. tatau na ckp pe lgy.. daa ~~

fitrah manusia..

Sebagai seorang yang dinamakan manusia, kita dilahirkan penuh dengan kekurangan. Dan antara kekurangan yang amat jelas dapat dilihat kini adalah lemahnya seseorang dengan jantina yang berlawanan. Lelaki akan lemah apabila berdepan wanita, dan wanita akan lemah apabila berdepan dengan lelaki.

Mungkin ada yang merasakan, lelaki dan perempuan boleh berkawan sahaja tanpa ada hubungan yang 'lain' . Ya, benar. Memang boleh. (Boleh dari segi sosial, saya bukan bercakap tentang hukum)

Namun kita harus sedar dan mengakui kekurangan yang wujud dalam diri kita. Sudah berapa kali kita mendengar kisah lelaki dan perempuan yang bersahabat baik, menjadi best friend, dan rupanya dalam diam si perempuan menyimpan perasaan terhadap si lelaki. Dan apabila lelaki mengetahuinya, mungkin dia akan berasa bingung kerana mereka hanya kawan, bagaimana kawannya boleh menyimpan perasaan?

Biasanya, di saat ini, apabila dah susah, barulah kita nak kembali kepada Islam. Barulah kita nak ikut cara berhadapan dengan berlainan jantina yang ada dalam agama.

Kaum lelaki kena sedar, bahawa hati perempuan ini tersangatlah lembut.

"Ya,ya, saya tau, saya tau," mungkin itu jawapan yang keluar.

Mungkin kalian tahu, tapi kalian belum memahami.

Adakah hanya apabila lelaki meluahkan perasaan maka hati perempuan akan 'cair'? Tidak, semua perkara yang anda lakukan, yang bagi anda mungkin itu perkara biasa, contohnya mengambil berat terhadap si perempuan, disebabkan dia perempuan dan mungkin lebih 'vulnerable' menyebabkan kalian terlebih concern.

Atau mungkin dengan gurauan anda yang mungkin bagi anda biasa, namun dapat menyentuh hati perempuan itu. Hatta perkara kecil sekalipun. Andai dia dapat merasai keikhlasan anda, hatinya akan sangat mudah untuk 'terpaut'. (Maaf, tak dapat fikir perkataan lain yang kurang 'geli')

Atau mungkin layanan anda terhadapnya yang dirasakan 'lain', walaupun hakikatnya anda memanglah seorang yang 'friendly' dan 'happy go lucky'. Contohnya.

Bagi kalian itu perkara biasa, namun sang perempuan yang terseksa. Ini pemerhatian saya daripada banyak perkara yang berlaku di sekeliling. Selepas itu barulah nak saling menyalahkan antara satu sama lain. Yang peliknya, kita jarang nak menyalahkan diri sendiri terlebih dahulu.

Lelaki: "Sapa suruh pikir lain? Aku tak pernah mengaku apa-apa pun"
Perempuan: "Action speaks louder than words! Dah tau tak suka buat apa nak baik-baik dengan aku!?"


Akhirnya gaduh tak berhenti, kerana dua-dua tak nak mengakui bahawa masing-masing dah terpesong dari panduan tuhan.

Contoh lain, menzahirkan doa kita padanya. Misalnya, "Saya selalu doakan awak"ataupun apa-apa saja doa yang diungkapkan buat perempuan itu dan diketahui olehnya. Nampak macam ok kan? Tapi benda macam itu pun boleh buatkan perempuan itu suka. Contoh ayat dalam hati: "Oh baiknya hati dia, doakan aku...waaaaa"

Doakanlah puas-puas, namun rahsiakanlah darinya. Kan doa itu dipanjatkan ke atas tuhan. Jadi cukuplah Allah yang mengetahuinya. (Sekarang baru korang tau kan. Dah tau jangan nak ambil kesempatan nak try buat pula. Ada yang kena fire karang)

Di sini, barulah kita nampak hikmah mengapa Allah menetapkan berbagai-bagai aturan dalam perhubungan antara lelaki dan perempuan. Kerana yang menciptakan PASTI lebih tahu tentang ciptaan-Nya. Namun kita sering melampaui batas itu, mungkin kerana lupa, atau disebabkan hati kita yang jauh dari-Nya, wallahua'lam, masing-masing boleh jawab sendiri.

Jadi sama-sama kita mengingatkan diri sendiri dan sahabat-sahabat kita.

Kadang-kadang (selalu sebenarnya), seorang perempuan terpaksa mengeraskan hatinya, demi untuk tidak menjatuhkan diri ke dalam fitnah. Andai kita merasakan bahawa perempuan itu sangat tegas terhadap orang lain (maksudnya lelaki), ketahuilah bahawa dia sebenarnya lebih tegas terhadap dirinya sendiri. Mungkin bagi lelaki pun begini, saya pun tak tahulah sebab saya bukan lelaki, tetapi kadang-kadang kita memang perlu mengeraskan hati demi menjaga maruah diri.

Perempuan sememangnya dilahirkan berhati lembut. Namun sebagai 'respons' terhadap apa yang ada di sekelilingnya, terpaksa mengeraskan hati sehinggakan orang merasakan dia seorang yang keras hati, ego dan sebagainya. Jadi bantulah kami kaum perempuan, nasihatlah kami dengan baik, jangan 'test' limit kami, kerana mungkin saja kami akan gagal. Moga kita sentiasa dipelihara Allah dalam setiap perkara.

Pengajarannya: Ikutlah jalan yang selamat, jangan menjerumuskan diri sendiri ke dalam lembah kebinasaan. Carilah jalan yang selamat itu.

Monday, August 16, 2010

wahai LELAKI, hargai la WANITA ..

Dia terlalu sayangkan aku. Itu yang aku sangat pasti. Atas sebab itu aku rasa terlalu selesa kerana aku yakin dia tak kan meninggalkan aku. Diasanggup mengetepikan kepentingan diri sebab nak menjaga hati aku. Sering aku biarkan dia memujuk dirinya sendiri bila dia merajuk. Buat apa aku nak pening-pening pujuk dia kalau dia sendiri akan kembali padaku dan meminta maaf atas keterlanjuran sikapnya sendiri. Sebarang perselisihan,dia yang akan mengalah dan dia akan menyalahkan dirinya sendiri walaupun jelas memang salahku. Dia wanita yang rela berkorban apa sahaja kecuali satu, dia tak mahu dirinya disentuh sebelum kami memiliki ikatan yang sah . Dan atas sebab yang satu itu aku rasa dia perempuan yang membosankan. Nak pimpin tangan pun tak boleh. Apatah lagi nak peluk. Ada pun bergesel bahu itu pun sebab aku yang sengaja. Sampai satu tahap aku rasa dia sangat membosankan. Aku cemburu tengok kawan-kawan aku boleh pegang tangan awek diorang.


Tapi aku? Bila aku cakap macam tu,dia cuma senyum dan cakap pada aku, "Belum tentu perempuan yang sentuh boyfriend dia tu sayang boyfriend dia lebih dari saya sayang awak... Belum tentu perempuan tu ada masa susah senang boyfriend dia macam saya ada untuk awak..." Yang nyata, aku langsung tak setuju jawapan dia tu. Akutengok pasangan lain bahagia, sudah tentu girlfriend kawan-kawan aku sayangkan mereka sebab girlfriend masing-masing membelai kawan-kawan akudengan penuh kasih sayang. Tapi aku? Jangan harap. Balik-balik jawapan yang sama. Tunggu lepas kahwin. Aku bosan tahu tak! Sampai satu masa aku dah tak tahan lagi. Aku minta kami berpisah. Aku nampak air matanya berlinang tapi sikit pun aku tak rasa kasihan. "Mungkin kita tak adajodoh. Awak lelaki yang baik. Awak berhak dapat perempuan yang lebihbaik. Saya nak awak janji dengan saya satu benda, untuk kali terakhir.Satu hari nanti bila awak jatuh cinta dan awak betul-betul sayangkan dia, hargai perempuan tu. Mudah-mudahan perempuan tu akan sayang awak,terima awak seadanya, hormati awak sebagai lelaki dan yang paling penting bahagiakan awak. Saya akan bahagia tengok awak bahagia," tukata-kata terakhir dia untuk aku. Dia senyum walaupun air mata berlinang. Argh! Tak habis-habis nak tunjuk mulia. Bosanlah dengan perempuan macam ni. Malas aku menghadap dia lama-lama. Cepat-cepat aku nak blah dari situ.


Tiba-tiba ada bunyi hon dan sedar-sedar aku sudah tersungkur di seberang jalan. Satu dentuman yang kuat bergema dan akulihat dia terbaring di hadapan sebuah kereta. Dia selamatkan aku! Lelaki yang dah menyakitinya! Darah membuak-buak keluar dari kepalanya.Ambulans datang dan membawa aku dan dia pergi. Di hospital keadaan kelam kabut. Dia perlu dibedah segera kerana kecederaan teruk di kepala.Ramai kawan-kawan dan keluarganya turut ada sama. Aku tengok seorang wanita yang hampir sebaya ibuku menangis. Mungkin ibu dia. Mengalirnya air mata seorang ibu kerana aku. Rasa bersalah menimpa aku. Aku dah sakiti dia tapi dia rela berkorban nyawa untuk aku. Aku berdoa semoga dia selamat. Semoga aku sempat meminta maaf. Semoga masih ada ruang dalam hati dia untuk aku. Dia sangat baik. Aku tak mahu kehilangan dia.Dia ikhlas sayangkan aku. Selepas beberapa jam pembedahan selesai. Dia berada di dalam ICU. Dia koma, tapi doktor kata dia masih mampu mendengar.


Tiba-tiba seorang kawannya menghampiri aku. Kawannya menghulurkan sesuatu. "Aku rasa benda ni dia nak bagi pada kau," hanya itu yang gadis itu ucapkan pada aku. Kawannya terus berlalu selepas itu.Pandangan kawannya pada aku penuh benci. Tahukan kawan dia tentang kejadian sebenar? Yang nyata aku tak pernah mahu berbaik dengan kawan-kawan dia. Pernah juga dia bersuara tentang hal itu tapi aku sekadar buat tak tahu. Pulang sahaja aku buka bungkusan itu. Pasti hadiah untuk hari lahirku. Hari lahirku dua minggu lagi. Balutan kertas itu kubuka dan di dalamnya ada botol kaca berbentuk hati. Di dalam botol itu penuh dengan origami berbentuk bintang. Ada kad kecil berwarna biru kegemaranku. Aku sebak membaca bait-bait dalam kad itu. "Dalam origami bintang ni ada kata-kata saya untuk awak. Awak buka setiap hari SATUsahaja. Mungkin saya tak dapat nak hubungi awak setiap hari sebab kesibukan kerja. Tapi, bila awak baca setiap hari, anggaplah setiap harisaya berhubung dengan awak. Saya nak awak tahu setiap masa awak adadalam hati saya. Happy Birthday sayang..." Aku buka botol kaca berbentuk hati itu dan kuambil satu bintang. Kubuka origami itu dan di dalamnya tertulis, "Love is like a poisonous mushroom. You don't know if it isthe real thing until it is too late.." Aku tersenyum sendiri. Aku bukalagi bintang yang seterusnya. Walaupun dia meletakkan syarat satu hari cuma satu. Di dalam semua origami itu penuh kata-kata semangatnya untuk aku dan suara cintanya yang ikhlas.


Demi Allah, sepanjang aku bergelar lelaki dewasa, inilah pertama kali aku menangis semahunya. Air mata akutak berhenti mengalir sepanjang membaca kata-kata dalam origami itu sehingga habis semuanya kubaca. Aku telah menyakiti seorang wanita yang luhur. Aku melawatnya di hospital. Walaupun mukanya penuh calar,bibirnya pucat dan kepalanya berbalut, dia tetap cantik di mata aku. Dia bukanlah wanita yang memerlukan make up tebal kerana dia memiliki kecantikan asli. Atas sebab itu aku menghalangnya terlalu rapat dengan mana-mana lelaki kerana gusar jika ada yang tertarik. Dia sekadarmenurut. Demi menjaga hati aku. Aku capai tangannya yang berselirat dengan pelbagai wayar yang aku pun tak tahu. Sejuk tapi betapa lembutnya tangannya. Pertama kali aku menyentuhnya. Aku bisikkan ketelinganya,"Sayang..saya datang... Cepatlah sedar. Saya rindukan awak. Saya banyak bersalah pada awak. Saya minta maaf," pertama kali aku minta maaf darinya. Tiba-tiba denyutan nadinya jadi tidak menentu. Aku panic.

"Hei, apa yang kau dah buat pada dia? Tak cukup kau sakiti kawan aku?"jerkahan kawannya mengejutkan aku. Doktor dan beberapa jururawat bergegas masuk dan aku diminta keluar. Setiap hari aku berdoa supaya dia cepat sembuh, cepat sedar. Aku gusar sekiranya Allah mengambil nyawanya. Bukan aku tidak redha dengan ketentuan, aku sedar aku masih perlukan dia. Aku sayangkan dia.


Genap dua minggu, aku mendapat berita dia sudah sedar. Aku bersyukur. Inilah hadiah hari lahir yang paling bermakna untuk aku. Dia juga sudah dipindahkan ke wad biasa. Aku mahu melawat dia. Aku rindu senyuman dia. Aku mendapat panggilan telefon yang meminta aku mengambil tempahan. Namun kerana terlalu gelojoh, aku terlanggar botol kaca bentuk hati pemberian dia. Ah, semuanya akan aku uruskan nanti. Aku biarkan serpihan kaca bertaburan di lantai. Tak sangka dia menempah kek khas untuk aku. Dia atas kek itu tertera bahagian belakang jersi pasukan bola sepak kegemaranku, Arsenal berserta namaku dan nombor kegemaranku. Aku senyum sendiri. Bahagianya aku."Abang bertuah. Girlfriend abang cakap dia tak tahu apa-apa fasal bola.Dia cuma tahu pasukan apa yang abang minat dan nombor yang abang suka.Sebab tu dia tempah kek ni khas untuk abang dan minta abang ambil sebab dia nak buat surprise. Dia cakap dia nak makan kek ni dengan abang.Kakak tu cantik, baik pulak tu. Abang kirim salam pada akak ya? Abang jaga akak tu elok-elok," ramah gadis yang bekerja sebagai juruwang dikedai itu memberitahuku.


Aku senyum sepanjang jalan ke hospital. Sampai di hospital aku lihat dia sedang duduk di atas katil. Tiada sesiapa bersamanya. Dia sekadar termenung. Aku senyum padanya. Dia seakan terkejut melihat aku datang. Aku terfikir juga, boleh ke orang sakit makan kek? Tapi kan dia nak makan kek ni dengan aku. "Sayang.. terima kasih kek ni. Saya happy sangat awak dah sedar. Adik cashier kedai tu kirim salam pada awak. Dia cakap awak nak makan kek ni dengan saya. Saya suapkan ya?" aku suakan sudu pada dia. Tapi sesuatu yang aku tak pernah duga, dia tepis tangan aku sampai sudu terpelanting ke lantai. Dia tak pernah kasar dengan aku. Dia selalu melayan aku dengan lembut. Aku pernah cuba pegang tangan dia pun dia tolak dengan baik. Mungkin dia terlalu terluka dengan aku. "Baliklah. Saya makin sakit tengok awak.Bawak balik kek tu sekali. Saya tak nak tengok apa-apa berkaitan awak lagi," pantas dia menarik selimut menutup muka. Aku terkedu sendiri. Diatak mahu pandang aku lagi. Hati dia dah tertutup untuk aku. Dia tak pernah macam ni. Selang beberapa hari, aku datang lagi tapi katil dia sudah kosong. Aku risau jika apa-apa yang buruk berlaku padanya. Dari jururawat aku tahu dia sudah dibenarkan pulang kerana keadaanya sudah stabil. Tapi yang mebuatkan jantung aku hampir gugur bila jururawat itu memberitahu dia masih menjalani rawatan susulan dan terapi kerana dialumpuh. Dia lumpuh kerana aku!


Itu semua tiga tahun yang lalu. Sejak kejadian tu aku tak pernah jumpa dia lagi. Tahu apa-apa khabar berita pun tidak kerana aku memang tak pernah nak berbaik dengan kawan-kawannya. Walaupun sudah tiga tahun tapi aku masih merinduinya.Aku tak jumpa wanita yang mampu menyayangi aku lebih dari dia. Ah,panjangnya menung aku sampai nasi di hadapan mata sudah hampir dingin.Baru aku hendak menyuap makanan ke dalam mulut, mataku terpaku pada satuwajah yang duduk selang beberapa meja dari aku. Dia? Aku pasti tu dia.Senyum dia masih sama. Tapi keadaan tidak lagi serupa. Dia sedang makan bersama lelaki lain. Sesekali aku lihat dia mengusap perutnya. Dia mengandung. Maknanya dia sudah kahwin. Dan aku lihat lelaki yang juga makan di sebelahnya mengusap-usap tangan dia. Pasti itu suaminya. Danaku sedar aku tak setanding suaminya sebab lelaki itu kelihatan lebih serba-serbi dari aku. Air mataku rasa ingin mengalir. Senyuman mahal milik dia yang dulu cuma untuk aku kini khas buat lelaki lain. Suaminya lelaki bertuah. Itu aku tak nafikan. Cuma suaminya yang dapat menyentuhnya. Cuma suaminya yang dapat melihat apa yang terlindung. Danaku sangat pasti, cuma suaminya yang mendapat takhta paling agung dalam hatinya yang suci.

Dia seperti botol kaca berbentuk hati yang pernah diberikan padaku dulu. Botol itu sudah pecah, namun aku sudah ganti dengan yang baru. Yang sama tapi tak serupa. Botol yang lama dipilih oleh dia dan yang baru dipilih oleh aku. Walapun aku masih menyimpan serpihan kaca botol itu, bentuknya tak lagi sama macam dulu. Dan sangat mustahil untuk kembali seperti dulu.


Pesanan buat semua lelaki,hargailah wanita yang menyayangi kamu. Jangan jadi macam aku. Matanya sangat cantik tapi aku selalu biarkan dia mengalirkan air mata dengan perbuatanku. Hidungnya yang kecil dan comel selalu aku sesakkan dengan asap rokokku walaupun aku tahu dia tak suka dan asap rokok boleh buat dia sakit kepala. Bibirnya sangat indah tapi aku selalu biarkan bibir itu tersenyum paksa kerana mangalah dengan setiap kemahuanku. Telinganya aku tak pernah nampak, terlindung, tapi telinga itu sering aku biarkan menerima segala marahku. Hatinya sangat lembut, dan aku selalu toreh dengan belati tajam dan aku biarkan dia merawat sendiri luka itu.Akhirnya, aku hanyalah lelaki ego yang tak memiliki apa-apa kerana diasudah dimiliki orang lain.


p/s : hargai la wanita.. jgn mnyesal sperti crite d'atas.. kdg2, kte akn t'sdar dr klilaf slpas kte k'hilangn'y.. renungkn la.. :))

Saturday, August 14, 2010

what you waiting for.. mizz nina

yeah!!! love dis song..


cinta kirana..

hurm, da abis la cite benci bilang cinta(BBC) tuh.. haiyoo!!! cm ta puas ja.. hik3.. na tgk lgy..

tp, tape la.. cite yg gnty nie pon cm besh.. CINTA KIRANA.. ahha!! nia ramadhani plak yg blakon.. hero die tuh aku ta bpe na knl.. tp, bley than la ken.. huhu..

korg na tawu sinopsis cite nie?? bce la kt bwh nie eyh..

Sinopsis Sinetron Cinta Kiranakisah seorang gadis bernama Kirana(Nia Ramadhani) berusia 18 tahun yang tinggal dengan neneknya, Sita(Yatty Surachman). Suatu hari, Kirana dilanggar kenderaan yang dibawa oleh Galang (Randy Pangalila), selepas itu Galang ketawakan Kirana dan menyebabkan Kirana mula beremosi dan menampar Galang. Haha padan muka Galang kan? Lepas tu kan, Galang rasa macam menyesal dengan perbuatan dia sendiri, dia pun ceritalah dekat datuk dia, Kakek Rama(Arthur Tobing). Esoknya, Galang nak pergi jumpa girlfriend dia, Riana(Marwa Tsania), tapi disebabkan dia kelam kabut, dia suruh driver bawa laju. Nak dijadikan cerita, driver Galang pulak terlanggar nenek Kirana yang bernama Sita tu. Galang pulak dah terlambat, dia suruh driver dia bawak Nenek Sita pergi RS (hospital), tapi Galang pergi jumpa Riana. Kirana dapat tahu, dia marah. Kirana pergi rumah Galang dan berjumpa dengan Kakek Rama. Kakek Rama ikut Kirana pergi RS untuk melawat Nenek Sita, tapi Kakek Rama terkejut besar tengok Nenek Sita sebab Nenek Sita tu ex girlfriend Kakek Rama. HAHAHAH. Lepastu Kakek Rama suka dekat Kirana dan nak jadikan Kirana sebagai isteri kepada Galang T____T Macamana dengan Riana? Kirana nak ke? Galang pulak?..

haha... so, korg na tawu ape akn jdy akhir'y?? haa.. korg kne la tgk sndri.. takan na cite plak.. ta surprise la t ken.. hee..

kpd korg2 yg ta lyn cite nie, try la tgk.. yela, bln pose nie... smbil2 tggu wktu b'buka, lyn la cite nie dlu ken?? haha..

eyh, aku nie promot sinetron indonesia plak.. haha.. tape la.. skaly skale.. imam muda pon aku lyn gak.. tp, da abis.. ta smpt na story kt blog.. haha..

ok la.. that's all.. :))

Friday, August 13, 2010

kerja kursus prinsip perakaunan spm 2011

ahha!!! sume bnde2 kt bwh nie adalah tugasan aku or sume plajar sluruh mlysia yg amik prinsip perakaunan kne wat..
pergh!!! serabut bhai.. kne jalankn perniagaan n sediakn akaun perniagaan utk sebulan..
kne wat 40 dokumen plak tuh.. hurm, skunk nie pon aku blom start wat dokumen tuh..
bru susun rangka2 dokumen.. hopefully sempat la ciap be4 raye ken.. haha..
so, gudluck n chaiyok utk semua plajar yg amik prinsip perakaunan.. :))

LEMBAGA PEPERIKSAAN
KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA
SIJIL PELAJARAN MALAYSIA 2011 3756/3
PRINSIP PERAKAUNAN

TUGASAN PROJEK TINGKATAN 4

Kertas 3
Ogos - September 2010

1. Kertas soalan ini mengandungi satu tugasan.
2. Calon wajib melaksanakan tugasan tersebut secara individu.
3. Calon hendaklah menyempurnakan projek ini dengan merujuk kepada elemen, aspek
dan kriteria yang telah ditetapkan.
4. Projek ini hendaklah dilaksanakan oleh calon SPM (Tingkatan 4) dari bulan Ogos
hingga bulan September.
5. Calon dikehendaki mematuhi Jadual Pelaksanaan Tugasan Projek yang disediakan
untuk memastikan tugasan projek dapat disempurnakan dalam tempoh masa
yang ditetapkan.
6. Calon dinasihatkan membuat perancangan yang teliti dan melaksanakan tugasan
dengan menggunakan perbelanjaan yang berpatutan dan munasabah.


TUGASAN PROJEK TINGKATAN 4

1. Calon dikehendaki menyediakan Satu Set Akaun yang lengkap berdasarkan
dokumen sumber bagi sebuah perniagaan milikan tunggal yang menjalankan
perniagaan menjual peralatan rumah tangga/pejabat seperti:
1.1 Kedai perabot
1.2 Kedai alatan elektrik
1.3 Kedai komputer
1.3 Kedai pinggan mangkuk

2. Maklumat berikut perlu diambil kira dalam penyediaan tugasan:
2.1 Jenis perniagaan – milikan tunggal
2.2 Status perniagaan – memulakan perniagaan
2.3 Tempoh urus niaga – 1 bulan tahun semasa

3. U$rus niaga yang terlibat mestilah disokong dengan dokumen yang lengkap berdasarkan
perkara berikut:
Butiran ringkasan urusniaga bilangan urusniaga
Bilangan Urus Niaga 40
Garis panduan urus niaga
i Catatan Permulaan 1
ii Komponen Kos Jualan - belian kredit
- belian tunai
- pulangan belian 9
- angkutan masuk, duti
import, upah belian,
insurans belian

iii Komponen Jualan - jualan kredit
bersih - jualan tunai 7
- pulangan jualan
iv Komponen Pembayaran - pemiutang 10
- belanja

v komponen penerimaan - penghutang 6
- hasil

vi perolehan aset - tunai 2
- kredit

vii catatan kontra 2

viii ambilan - barang niaga
- tunai/bank
- kegunaan sendiri 2
- kegunaan perniagaan
- tujuan promosi/derma
ix pinjaman 1

x stok akhir - ditentukn b'dasarkn baki
drpd buku stok
4. Maklumat berikut perlu diambil kira dalam urus niaga:
4.1 Peniaga menggunakan duit simpanan peribadi di bank RM50 000 untuk
menjalankan perniagaan.
4.2 Seorang pekerja diambil bekerja sebagai pembantu kedai dengan gaji bulanan
RM800.

5. Tugasan projek hendaklah dibuat menggunakan komputer.

6. Tugasan projek hendaklah dicetak dengan mematuhi perkara berikut:
6.1 Saiz kertas : A4
6.2 Saiz font : 12
6.3 Jenis font : Times New Roman
6.4 Dokumen perniagaan: Saiz font, jenis font dan jarak antara baris adalah mengikut
kesesuaian.

7. Calon diperuntukkan 8 minggu untuk menyiapkan tugasan (Ogos – September).

8. Hasil projek yang lengkap mesti dikemukakan oleh calon secara individu.

9. Setiap calon mesti mempamerkan kemahiran komunikasi sama ada dalam bentuk
pembentangan projek atau interaksi sepanjang pelaksanaan tugasan projek.

TUGASAN TAMAT